Опасността от козметичните реплики

Замисляли ли сте се някога дали новата палитра или червило което купувате е оригинално? До скоро аз не си бях задавала този въпрос, но след като попаднах на една много интересна статия за производството на козметични реплики реших да проуча въпроса и научих някои доста притесняващи факти.



Големите козметични компании държат на реномето се и използват безопасни съставки, които са подлагане на многократно тестване. ( Повече за самото тестване и доколко хуманно е то може да прочетете ТУК). Това от своя страна налага и по-високи цени на продуктите, които тези компании предлагат. Но както всички знаем Китай е най- големия световен производител на реплики и от множеството сайтове за доставка може да се сдобиете с всичко: от дрехи до козметика.

Но тук следва да се замислим какво точно влиза в състава на тези козметични ,,реплики”? Със сигурност не са оригиналните съставки, понеже цената е доста по-ниска. Но какво тогава?
Истината е, че  повечето китайски реплики съдържат вещества, които представляват риск за нашето здраве.  Олово, живак, мед и дори арсен са били открити в състава на една очна линия- реплика на MAC. Това не звучи много примамливо нали? Всички тези тежки метали са неразградими в организма и натрупването им може да доведе до сериозни усложнения и дори смърт.
Също така много хора получават алергични реакции от т.нар. реплики, които съсвсем не се ограничават до малко зачервяване и няколко пъпчици.   Много са документираните случаи на алергични реакции протичащи с изгаряния по кожата и белези, които остават за цял живот. Само си представете какво може да стане ако сложите живак върху клепачите си… картинката е доста стряскаща нали?


За жалост с напредването на технологиите стана доста трудно да различим оригинала от ментето. Умелите търговци могат да създадат абсолютно по външен вид копие на даден продукт, а опасният състав да остане неупоменат и скрит под заблуждаващата опаковка. Обикновено има малки трикчета, по които може да познаете една реплика от оригинала:
-         
       Размерът и шрифта на буквите може да не съвпада идеално с оригинала
-          
-     Самото име може да има много малко промяна от порядъка на една буква или дори на специфична част от изписването на буквата
-          
               Цветовете може да пръв поглед да са същите, но да са в разбъркан ред.
-          
               Обикновено оригиналните продукти имат сериен номер, който е много малък и може да не забележите веднага. Потърсете го от задната страна на опаковката около описанието на състава и производителя. Репликите нямат такъв номер!
-           
       Самата опаковка може да изглежда евтина на допир.  Макар че това не е определящ фактор, понеже много от козметичните компании не работят с особено стабилни опаковки.

Аз самата не притежавам реплики и за жалост не мога да ви покажа нагледни снимки за сравнение, но ако потърсите в интернет който и да е продукт за сравнение с китайската му реплика, ще намерите цяло ръководство за разпознаването му. Винаги гледайте съотношението цена-оригинал. Ако оригинала струва примерно 60$ няма как същия да се предлага в Ebay  за 20$ при това чисто нов. Също така не купувайте продукти, чиито снимки са само от официалните сайтове. Ако пазарувате от по-горе споменатия сайт винаги гледайте внимателно за реални снимки на продукта. Оглеждайте опаковката доколкото е възможно и питайте продавача, дали стоката която предлага е оригинална.

Едни от най-популярните реплики са на палитрите Naked  от Urban Decay, козметиката на MAC, Chanel, Dior  и още много екземпляри от high-end марките.




Лично мой съвет е да избягвате репликите, които се продават в китайските, пък и някои от нашенските сайтове. Спестяването на някой друг лев не бива да коства здравето ви. Ако пък някой продукт наистина ви харесва може да се разтърсите за негов ,,заместник”  (dupe) измежду другите козметични компании. Pinterest  и много добър източник за намирането на такива двойници.



* Снимките са взети от китайски сайтове за продажба и Google. Нямам никакви права върху тях.


16 коментара:

  1. Тъкмо и аз онзи ден попаднах на статия с информация за репликите в някакъв сайт. Имам една на Too Faced, но тя май така ще си остане...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз преди време се колебаех на една Naked Basics,но окончателно се отказах.

      Delete
  2. Страхотен пост.Точно това исках да прочета,тъй като бях хвърлила око на една реплика,но нещо все ме спираше да я поръчам.Сега вече съм сигурна ,че това няма да стане.Знаех и преди,че не си заслужава да се дават пари за реплики и благодарение на теб го доосъзнах:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се, че съм била полезна. Наистина няма нужда да се дават пари за опасни реплики, при положение, че почти винаги се крие по някой dupe зад ъгъла :)

      Delete
  3. Много интересна и полезна статия - браво!

    ReplyDelete
  4. Имам една китайска палитра на Naked 3 от Buy in coins и си я купих чак след доста ревюта, че не е имало проблеми с нея. Иначе имам една полска палитра на марката Lovely, която се оказа точно копие на Naked 2. Дори не ми направи впечатление когато си я купих, бях твърде вдъхновена от цената от 6 лева.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Страхотно е, че си намерила такова бюджетно попадение на Naked 2. :) Аз лично избягвам да купувам китайските реплики, които се стремят 1 към 1 да имитират UD, някак си им нямам вяра. Чела съм доста добри отзиви за палитрите на MUA Makeup Academy. 3 от техните палитри ги спрягат за перфектни дубликати на Naked палитрите. :)

      Delete
    2. А, да! Чувала съм много добри отзиви за палитрите им, но след едно ужасно преживяване с тяхна поръчка, отказвам да съм им клиент. xD Между другото MUA с тези цени също се правят в Китай, но предполагам, че има някакъв контрол щом се предлагат в Европа. Ако посетя Англия бих си купила тяхна палитра от магазина.

      Delete
    3. И аз съм чувала доста негативи за доставката и обслужването на клиенти за жалост. А иначе и аз мисля, че подлежат на контрол щом се продават в ЕС. Urban Decay също се произвеждат в Китай, но това грам не личи от цените им :D

      Delete
  5. Чудесна статия, не съм си купувала никога реплики точно поради изброените причини :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз не съм, но преди няколко години се бях замислила. ;d

      Delete
  6. Много съдържателна и полезна статия!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря. Радвам се, че ти е харесала :)

      Delete
  7. Имам една реплика на Naked, но сигурно съм я ползвала 2 пъти, защото ме е страх. Сега само си я гледам и й се радвам на цветовете.

    Друга реплика на козметика май нямам, освен на една четка на MAC и Guerlain, но те не са ми правили никакъв проблем.

    Харесах си още 2 палитри из китайските сайтове, но ме е страх да купя и по-добре да чакам да си купя оригинал или нещо сходно, но на марка, която застава с истинското си име.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Четките предполагам не са толкова опасни, освен лепилото което са използвали. Но съставките в палитрите и червилата-имитации са меко казано потресаващи.

      Delete

 
This site uses cookies from Google to deliver its services.
Bt using this site you agree to the use of cookies.

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Красота без жертви

Красота без жертви

Instagram @nailpolishayaska

Total Pageviews

Followers

/assets.pinterest.com/js/pinit.js">