Красота без жертви- Beauty without bunnies




От известно време насам мисълта за тестовете върху животни не спира да ми се върти из главата.  Запитах се: какво мога да направя, за да бъда отговорна пред себе си и пред читателите ми, когато използвам козметика.
  Този пост ще бъде доста дълъг, понеже имам да ви споделя много неща и да изясня някои от тях и пред себе си, така че ако не ви се чете може спокойно да го пропуснете.

Какво е Cruelty free?   Тук за съжаление няма еднозначен отговор. а някои хора това е козметика, която не е тествана върху животни и е подходяща за вегани. За други е достатъчно просто да не са извършвани никакви животински експерименти. Аз спадам към втората група, макар че оценявам и веган продуктите. Искам да знам, че за цветните пудрички и прахове с които обичам да се разкрасявам не са пролети кръв  сълзи на невинни животни.  А такива бъдете сигурни- имаAnimal testing

EU Animal Testing Ban-  На 11 март 2013 година Европейският съюз прие цялостна забрана на опитите с животни в козметичната индустрия в границите на съюза.
Страхотно ще си кажете вие, както и аз първоначално... значи мога спокойно да си купя новата спирала на Lóreal с чиста съвест. Оказва се обаче, че нещата не стоят точно така.  Забраната важи само за нови продукти и съставки и то само за държавите в ЕС. Това значи,че всички марки които се произвеждат извън ЕС не подлежат на този контрол. Също така забраната не важи за  вече излезнали  на пазара продукти.  Жалко, но факт.


Как да разпознаем Cruelty Free козметиката?  Тук отново няма само едно решение. Трябва си непрекъснато ровене, сверяване и четене на блогове, новини и официални, за да сте в крак с текущите изменения. Така например марки, които до преди един месец са били в списъка на PETA за НЕтестващи компании, се оказват купени от по-големи компании-майки, които тестват.
   Типичен пример за това са Lóreal. Нищо лично, но напоследък забелязвам тенденция при тях, че купуват  множество по-малки козметични компании, не тестващи върху животни и това не ми допада особено. Urban Decay и The Body Shop които до скоро бяха лидери в Cruelty Free листата вече са собственост на Lóreal. Не съм сигурна дали самите компании продължават да не тестват, но парите за тях отиват директно в джобовете на компанията майка и резултата е същия.


Списъци с компаниите които тестват и НЕ тестват върху животни

Тук ще ви дам част от сайтовете, които следя до момента, но не се ограничавайте само с тях. Търсете в интернет. Пишете email на компаниите, които не фигурират в тези списъци, защото резултата може да ви изненада. Не всички Cruelty Free  компании са в списъците на PETA  и Leaping Bunny. Някой от тях са малки, семейни бизнеси, кандидатстването и одобрението за тези списъци изисква средства под формата на такси.

Leaping Bunny    http://www.gocrueltyfree.org/shopper 

PETA Lists         http://features.peta.org/cruelty-free-company-search/index.aspx

My Beauty Bunny  http://www.mybeautybunny.com/cruelty-free-brands/


Китай и тестовете върху животни  изключение на Хонг Конг да тестват продуктите си върху животни. Също така китайското правителство провежда спонтанни тестове на козметика, нещо като изненадваща ревизия.
Въпроса за Китай е доста сложен, но ще се опитам да го обясня по накратко.  Китай задължават всички компании които искат да продават продуктите си там с
   Компании които твърдят, че са Cruelty Free  но имат фирмени магазини или продуктите им се предлагат в магазини на територията на страната също могат да бъдат подложени на такива тестове.  Тези компании НЕ са Cruelty Free.
  От 30 юни тази година Китай направи някои промени в своите закони, които обаче не променят ситуацията особено. Тези промени гласят, че крайни продукти които се произвеждат в Китай за китайския пазар може да не бъдат подлагани на тестове. Това обаче НЕ важи за продуктите които се внасят. С две думи: Lóreal, Garnier  и т.н продължават да се тестват, защото са внос от други страни.


Какво мога да направя?  Опциите тук са две: да преосмислим консумацията си на козметични продукти и приоритетите си или да продължим да купуваме гримове, предпочитайки да си затворим очите пред грозната действителност.
  Аз лично направих обещание пред себе си да преустановя  купуването на козметика от фирми които използват животни в своите тестове.  След кратка ревизия на козметичната ви колекция установих, че повечето от продуктите в нея са Cruelty Free, но има няколко, които не са.  Затова се вдъхнових от един таг в Youtube  наречен Project Pan X  Cruelty Free  и смятам да го приложа на тези няколко продукта.

Project Pan X Cruelty Free- това е един вид предизвикателство да направите разбор на цялата си козметика и да отделите продуктите в две категории:  Продукти тествани върху животни и такива които не са.  След това прибирате продуктите от втората купчинка, да точно така, прибирате ,,безопасните" настрана и се стремите да изразходите възможно най- бързо тези от първата купчинка.

Каква е идеята:  понеже всички знаем, че козметичните продукти не са толкова евтини, а подаряването на козметика на други хора не е препоръчително от хигиенична гледна точка, няма смисъл да изхвърляте неизразходвани или в срок на годност продукти.
Затова приемете го като вид прераждане. Сбогувате се с предишния живот с определени марки и им казвате сбогом, за да може нови любимци да постъпят в колекцията ви.


Аз самата започнах Project Pan X   и ето това са продуктите, които трябва да изразходвам




Ако желаете може да заповядате в страницата ми в Pinterest, където имам Cruelty Free list на марките, които могат да се намерят у нас. Списъка подлежи на постоянни редакции.




Всички снимки без последната са взети от интернет. Не притежавам никакви авторски права върху тях.


2 коментара:

  1. Цялата история е с cruelty-free е поредният маркетингов трик на козметичните компании, също толкова успешен колкото и този от преди няколко години paraben-free.
    Ситуацията с тестването върху животни съвсем не е толкова ужасяваща колкото се опитват да я изкарат в разните му там статии и клипчета. Цели козметични продукти рядко се тестват, обикновено се тестват формули и съставки. А масово козметичните продукти съдържат едни и същи повтарящи се формули с различни пигменти и аромати. За една козметична компания е пълна загуба на време и на много средства да тества формула, която са тествали около 50 компании преди нея и са доказали, че е ефективна и безопасна. А самите тестове са строго контролирани в Европейския съюз, със сигурност никой не измъчва малки сладки зайчета за удоволствие.
    За необходимостта от тестовете върху животни няма да говоря, но тъй като за една година практики в лаборатории където правим такива експиреминти, мога да ти гарантирам от първа ръка, че никой не си позволява да прави ненужни тестове с животни, защото не е позволено, а и много скъпо.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Далеч съм от мисълта, че тези тестове се правят за удоволствие, но факт е че съществуват. Колкото и да се повтарят формулите на веществата в отделните продукти, надали съотношението им е еднакво. Горепосочените мнения са изцяло мои и не задължавам никого да се съобразява с тях, но просто не приемам цялата практика за тестване върху животни. Отделно погледнато от медицинска гледна точка, тези тестове са до голяма степен безполезни, тъй като анатомията на човека се различава доста от тази на животните и не всички химикали имат един и същи ефект.
      Лично мое мнение и решение е да се откажа от марките които все пак провеждат тези тестове, независимо от от мотивите им, и да се насоча към други по- хуманни компании като алтернатива.

      Delete

 
This site uses cookies from Google to deliver its services.
Bt using this site you agree to the use of cookies.

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Красота без жертви

Красота без жертви

Instagram @nailpolishayaska

Total Pageviews

Followers

/assets.pinterest.com/js/pinit.js">