Силиконите: вредни и полезни?

Здравейте!
Днескашната статия е посветена на един малко по-различен продукт. Не, не става дума за ново червило или популярен крем, а една съставка която се съдържа в повечето видове козметика които използваме.




Кажете „Здравей” на Силикона

Силикона в козметичната индустрия е познат под много имена и разновидности. Голяма част от тях сте виждали в състава на вашите продукти, като: DimethiconeCyclomethiconeDimethicone copolyol  и др.  Най лесно ще ги познаете по последната сричка- one.
Да си дойдем на въпроса:   вредни ли са силиконите?

 Отговорите са два- Да и Не.







Силиконите представляват дълги вериги от силициеви и кислородни атоми, с допълнителни органични групи свързани със силиция. Благодарение именно на състава си силиконите притежават едно уникално свойсто:  да образуват непромокаем филм.
    Това им качество може да бъде положително и отрицателно. Така например използването на силикони в продуктите за коса спомага за образуването на защитен филм върху косъма, който го прави по-гладък и по този начин предпазва от накъсване. Но забележете: космите не могат да бъдат задушени защото на практика те не са „живи” .  Точно така! 





Космите които се показват над кожната повърхност са съвкупност от мъртви кератинови клетки.  Следователно те не могат да дишат или да бъдат задушавани.  Живата част се намира дълбоко под кожата и представлява космената луковица.

Когато силиконите се приложат върху косъма те го „обгръщат” и  тази обвивка която го предпазва. В този случай те наистина са полезни за нас.


Но нека разгледаме и другата страна- силиконите върху кожата ни.
Тук нещата стоят малко по-различно. За разлика от космите, нашата кожа може да секретира и приема различни вещества, както и да диша. Ето затова когато силиконът влезе в контакт с нея и образува непромокаемия филм, нещата се влошават.
Самите силикони са изключително хлъзгави и течливи и  имат способността да запълват пори и неравности, като придават на повърхността гладък изглед. Дотук добре, гладката кожа е красива кожа.  Но реално под този филм освен влагата се задържат и всички вещества ,продуцирани от кожата както и голям брой микроорганизми. Представете си картинката така:
Просторен, топъл и влажен инкубатор с идеални условия за развитие на живот. Не липсват и микроорганизмите за които този среда си е като райската градина. И какво получаваме?- развитие на микроорганизми.

Безспорен факт е ,че силиконите не позволяват на влагата да се изпари от кожата, но също така и не позволяват на микроорганизмите да бъдат отстранени.  Затова трябва да се избягва тяхната употреба в продуктите за красота, които се използват директно върху кожата.
В медицината силиконите намират широко приложение за доставянето и задържането на определени съставки и медикаменти на повърхността на епидермиса, но за здравата кожа, това задържане трябва да се избягва, за да се намали риска от развиване на неблагоприятни организмови култури и инфекции.

Казано накратко:  Силиконите са полезни за косата, но не и за кожата. Тяхната употреба не бива да да бъде избягвана напълно, а вместо това да бъде прилагана разумно, в съгласие с химичните им свойства.
Надявам се тази статия да ви е била интересна и полезна. Ако имате някакви въпроси ще се радвам да ги споделите в коментарите по-долу.



Снимките са взети от:




2 коментара:

  1. За мен и за косата не са ок - натрупват се и след време употреба на силиконови продукти, косата ми увисва и става безжизнена и без блясък. Трябва да се отмиват много добре. А нека не забравяме, че и на главата има кожа - космите излизат от пори, които също могат да бъдат запушени от силиконови продукти. Така че за мен начина е да нанасям силиконови продукти рядко и само по дължините (косата ми е дълга и се изсушават), и да се мия винаги с шампоан без силикони :)

    За кожата няма да коментирам - там изобщо избягвам продукти, които ги съдържат. Доколкото е възможно - те са почти навсякъде :(

    ReplyDelete
  2. Напълно съм съгласна за кожата на главата. Тези продукти трябва да се нанасят само по дължините, за да се избягват порите. Но при мен не съм забелязала натрупване върху косъма. Предполагам, че е до индивидуална структура.

    ReplyDelete

 
This site uses cookies from Google to deliver its services.
Bt using this site you agree to the use of cookies.

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Красота без жертви

Красота без жертви

Instagram @nailpolishayaska

Total Pageviews

Followers

/assets.pinterest.com/js/pinit.js">