Какво се случва с кожата ни по време на цикъл?

Здравейте! Извинявам се за дългото отсъствие, но имах технически проблеми с предишния компютър.  Приготвила съм ви доста ревюта и 2 тага за следващите дни :)

Днес ще си поговорим за промените които настъпват в кожата по време на месечен цикъл.
   Сигурна съм че всяка една от вас мрази ,, заветната" седмица изпълнена с подуване, болки, смяна на настроенията и... още един куп неща, които сриват настроението. За капак- и кожата ни решава да се прояви бунтовнически- негативно и като започнат онези пъпки, запушени пори... знаете какво имам предвид.




 Тъй като уча в медицински университет ми стана любопитно на какво точно се дължат тези промени в състоянието на порите и кожата ни като цяло и има ли начин да се спасим?
  Ами за жалост- не. Но не се отчайвайте, можем значително да намалим появите на пъпки и запушени пори ако проследим Хормоналните изменения през месечния цикъл.

                                                     

                                              Ето ги и тях накратко:



По време на Овулация нивата на хормона Естроген са най-високи. Благодарение на това кожата ни изглежда свежа, порите стегнати и дори може да минем без грим (или само с ББ крем за тези от вас които са почитатели на това корейско чудо :) )
 Природата се е погрижила по време на този фертилен период  да ни направи възможно най-привлекателни за противоположния пол именно чрез този хормон Клетките произвеждат повече колаген и кожата е хидратирана и свежа,благодарение на свитите пори. .. Ех защо не можеше да е така през целия месец....

По време на този период може да минем с минимален грим или ако предпочитате и без. Доверете се на природната си красота! :)



След овулацията нивата на Естроген спадат и съответно кожата губи блясъка си. Тук е момента да използваме нежни ексфолиращи средства, за да отстраняваме мъртвите клетки .


Седмицата преди настъпване на цикъла е най-критична.  Нивата на Естроген са най- ниски и клетките произвеждат  Андрогени- те предизвикват отделянето на повече себум и мазнина от кожата.
  Тук е добре да използваме продукти със салицилова или плодови киселини, тъй като те обезмасляват епидермиса и по този начин ще се регулира количеството на отделената мазнина.

По време на менструацията всички се чувстваме отпаднали и уморени. Това също се дължи на ниските нива на хормони в организма. Кожата изглежда бледа и уморена. В комбинация с това нивата на Простагландин са значително високи. Това вещество води до по лесно раздразнение и възпаление на кожата и да появата на пъпки. Не знам дали сте забелязали, но ако отидете на козметик или почистите кожата  си в домашни условия през този период, тя почервенява и се подува значително.

Продуктите който може да използваме през този ужасен но за сметка на това- кратък период трябва да съдържат успокояващи и антибактериални съставки като Алое и Зелен чай и Лайка. Също така избягваме ексфолирането през тази седмица.

 Надявам се тази информация да ви е била интересна и полезна :)

10 коментара:

  1. Благодаря за статията! Наистина полезна и интересна :)

    ReplyDelete
  2. Радвам се, че ти е била полезна :)

    ReplyDelete
  3. Определено е полезна информация. Аз преди години точно покрай цикъл прилагах най-агресивните терапии с идеята да се "справя" с проблема. За съжаление, това са си естествени процеси и трудно може да им се повлияе (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Чувала съм че ефективно може да се повлияе с употребата на противозачатъчни, но тук нещата са строго индивидуални и не при всеки хапчетата ще имат еднакъв резултат. :)

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много полезна публикация :)
      Противозачатъчните се отразяват добре на състоянието на кожата на лицето и скалпа, но наистина има случаи, в които след преустановяване приема се появяват кожни проблеми. Това е свързано точно с непостоянното ниво на хормоните, както си написала :)

      Delete
  5. чувaлa съм, че aко си почиствaш лицето от пъпките и черните точки по време нa цикъл, ти остaвaт белези. Товa вярно ли е?

    ReplyDelete
    Replies
    1. От личен опит избягвам да се почиствам лицето механично точно преди цикъл. Наистина по-трудно заздравяват през този период. При всеки човек е строго индивидуално, но съм забелязала, че няколко дни преди овулация кожата е най-благоприятна за почистване от всякакъв тип и почти не остават белези или ранички.
      За всеки случай след всяко почистване минавам с памуче напоено задължително в алкохолен тоник, за да не остават никакви бактерии.

      Delete
  6. От близо две години по време на овулация ми се появява лека форма на акне. При кръвните изследвания само ЛХ бе леко завишено, не знам къде е проблемът. Точно в периода, през който трябва кожата ми да е най-хубава... Но статията е чудесна?

    ReplyDelete
  7. Ох, този проблем не е само при мен, с комбинация от мазна кожа може да си представите каква ставам хаха в момента съм така... даже и по гърба излизат. :(

    ReplyDelete

 
This site uses cookies from Google to deliver its services.
Bt using this site you agree to the use of cookies.

Bloglovin

Follow on Bloglovin

Красота без жертви

Красота без жертви

Instagram @nailpolishayaska

Total Pageviews

Followers

/assets.pinterest.com/js/pinit.js">